Provianteringsdepartementets bestemmelser med henblikk på regulering av forbruket av de viktigste livsfornødenhetene ble først gjennomført under Statens Provianteringsdirektorat. Ved kgl.-res. 6.10.1917 ble det opprettet et eget Rasjoneringsdirektorat. Til å utføre tiltakene på lokalt plan hadde man mer enn 800 kommunale provianteringsråd. Statens Rasjoneringsdirektorat hadde fra opprettelsen av fire avdelinger. Etter hvert ble disse igjen oppdelt i kontorer. Rasjoneringsavdelingen tok seg av alle spørsmål vedrørende selve rasjoneringen og varetildelingen til de enkelte kommunale provianteringsråd. Avdelingen hadde tre kontorer. Kort- og varetildelingskontoret sto for varetildelingen til de lokale provianteringsrådene og hadde ansvaret for rasjoneringskortsystemet. Industrikontoret hadde ansvar for tildeling av rasjonerte varer til industribedrifter, hoteller, kafeer og institusjoner. Melkekontoret sto for rasjonering av melk og melkeprodukter. Den juridiske og administrative avdeling hadde tre kontorer. Juridiske konsulenters kontor skulle ta seg av alle juridiske spørsmål. Under Administrasjons- og kassekontoret sorterte utbetalinger, regnskap, bokførsel og kontroll med provianteringsrådene bl.a. når det gjaldt rasjoneringsregnskap. Tryknings- og ekspedisjonskontoret sto for journalføring og arkivering, ekspedisjon av brev og trykksaker, forsendelse av rasjoneringskort og kontroll med korttrykkingen. Den statistiske avdeling hadde to kontorer. Revisjons- ogkassekontoret sørget for at oppgavene fra provianteringsrådene kom inn i rett tid og var i forskriftsmessig stand. Det statistiske kontor utførte den egentlige statistiske bearbeidelse av det innkomne materialet. Videre bearbeidelse av kortstatistikken og statistikk over import og statens lagerbeholdninger lå utenfor kontorene, direkte under avdelingssjefen. Landbruksavdelingen behandlet spørsmål vedrørende rasjonering overfor produsentene,