Organiseringen av norsk kjøttproduksjon har utviklet seg fra mange små slakterisamvirker/-andelslag til ett stort, moderne konsern. I 1911 ble Fellesslakteriet (Løren i Oslo) stiftet som landets eldste samvirkeslakteri. Oppkjøpere dro rundt på bygdene og kjøpte opp slakt. I starten mottok Fellesslakteriet slakt fra hele sør-Norge, for deretter å utvide over mesteparten av landet. Etter hvert ble det etablert flere samvirkeslakterier over hele landet. Samvirkeslakteriet i Vestfold ble opprettet ved konstituerende årsmøte 24. april 1953. Tilsvarende skjedde i nabofylket Buskerud året etter. Produksjonsanlegg ble etablert på Ås, i Sem utenfor Tønsberg på 1960-tallet. 1972 regnes som Gilde FS (Nortura) sitt etableringsår i moderne form. Det året skjedde en fusjon mellom Vestfold Slakteri A/L og Buskerud Slakteri A/L. Navnet ble Vestfold-Buskerud slakteri A/L (VBS). I 1998 fusjonerte VBS med Andelsslakteriet A/L i Telemark (AT) under betegnelsen Gilde VBT A/L. I 1989 hadde Gilde Norge ANS blitt etablert som eget selskap, og de følgende årene var preget av fusjoner og konsernetablering. Vestfold–Buskerud Slakteri AL ble også en del av Gilde-samvirket og skiftet navn til Gilde Fellesslakteriet BA. I 2001 ble Fellesslakteriet en del av næringsmiddelkonsernet Norsk Kjøttsamvirke, som i 2004 endret navn til Gilde Norsk Kjøtt BA. I 2006 fusjonerte Gilde Norsk Kjøtt BA med Prior Norge BA og dannet konsernselskapet Nortura BA. Nortura er sammen med Tine et av de største landbrukssamvirkene i landet, og Norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter. Kilde: Historien om Vestfold-Buskerud Slakteri A/L 1972 – 1997 Fusjonsnotater-Norsk Kjøtt, 1999 Arkivert 2023 s.16